جهت مشاهده به مجموعه چکیده مقالات نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی کلیک نمایید. چکیده مقالات

به اطلاع علاقه مندان و پژوهشگران محترم میرسانیم به گزارش کمیته خبر و اطلاع رسانی کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی، در نیمه اول آبان ماه ۱۳۹۱ چکیده مقالات نخستین کنگره در این سایت قرار خواهد گرفت.

آیت‌الله مصباح یزدی با تاکید بر تدوین و تبیین چگونگی رسیدن به علوم انسانی اسلامی گفت: اگر ما در مقابل علوم غربی موضع می گیریم و می خواهیم دانشگاه ها را از آن پاک کنیم به دلیل نقص موجود در این علوم است که باعث انحراف می شود. ما می خواهیم این نقص ها را […]

بخش بین المللی نخستین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی فردا ساعت ۹ صبح با حضور علامه آیت الله مصباح یزدی و صاحب نظران داخلی و خارجی در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) برگزار می شود . گفتنی است ، در این بخش ۱۵ نفر میهمان خارجی شرکت می کنند و تمام مقاله […]

تندیس جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی ویژه نوآوری و نظریه پردازی توسط آیت الله مصباح یزدی رونمایی شد. به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی، بر اساس اعلام شورای سیاست گذاری هرساله جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به برترین نظریه و نوآوری علمی از میان جدیدترین نظریات ارائه شده در جهان و […]

نظریه های پرتوان و نوظهور در سایه علوم انسانی اسلامی

در مورد نحوه تعامل با علوم انسانی موجود دیدگاه‌های خاصی در بین استادان دانشگاه وجود دارد. برخی به طور کامل علوم انسانی موجود را نفی می‌کنند و برخی دیگر خواستار تعامل سازنده‌تری با این علوم هستند.

دکتر خسرو باقری عضو هیات علمی دانشگاه تهران در پاسخ به مفهوم و ماهیت علوم انسانی گفت: یک علم انسانی اسلامی، به معنای معقول کلمه، از یک سو علم است و بنابراین باید ویژگی فرضیه‌ای داشته باشد و با شواهد تجربی به استواری برسد‌ و از سوی دیگر، اسلامی است، به این معنا که از پیش‌فرض‌های اندیشه اسلامی به عنوان بستر فرضیه‌پردازی استفاده می‌کند.

وی با اشاره به جایگاه پیش‌فرض‌ها و فرضیه‌ها در علوم انسانی افزود: این دو مقام پیش‌فرض‌ها و فرضیه‌ها را نباید با هم مخلوط کرد. تبدیل محتواهای متون اسلامی به فرضیه امری تناقض‌آمیز است و  تنها می‌توان از این متون، پیش فرض‌ها را برگرفت اما ساختن فرضیه‌ها کار دانشمند و آزمودن آن‌ها با تجربه است.

معاون پژوهشی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران با اشاره به مقطعی نبودن پیگیری موضوع علوم انسانی اسلامی ابراز داشت: ضرورت فراهم آوردن علوم انسانی اسلامی به معنای معقول کلمه، امری مقطعی نیست بلکه ضرورتی ناظر به فضای علوم انسانی است از حیث نیاز به فراهم آوردن نظریه‌های پرتوان و نوظهور.

دکتر باقری در پاسخ به سوالی مبنی بر نحوه تداوم پی‌گیری موضوع علوم انسانی اسلامی گفت: علوم انسانی اسلامی را نمی‌توان تنها با استخراج از متون اسلامی سامان داد بلکه باید همان مسیری را پیمود که علوم انسانی معاصر پیموده‌اند یعنی این‌که با تکیه بر پیش‌فرض‌های فلسفی‌گونه به فرضیه‌پردازی و آزمون آن‌ها روی آورد.

وی در ادامه افزود: اگر پیش‌فرض‌هایی را از آموزه‌های اسلامی فراهم آوریم و به فرضیه‌پردازی بر اساس آن‌ها و آزمون این فرضیه‌ها همت بگماریم، حاصل کار را می‌توان علم اسلامی نامید. به علاوه،‌علوم انسانی اسلامی در تعامل با علوم انسانی معاصر می‌تواند تکوینیابد نه با نفی و حذف آن‌ها.

۲ دیدگاه نوشته شده است! می توانید دیدگاه خود را بنویسید

  1. reza گفت:

    سلام
    خیلی از نظر دکتر باقری لذت بردم فقط ای کاش تفصیل بیشتری به سوالات می دادید. از سایت شما هم متشکرم

  2. مینا گفت:

    از اینکه نظرات اساتید و بزرگان علم دینی را جمع آوری کرده اید بسیار سپاسگذارم استفاده کردم به نوبه خودم منتها همانطور که آقای رضا گفته اند ای کاش تفصیل بیشتری پیدا می کرد چرا که ما تشنه هستیم و در کم آبی به سر می بریم! اگر لطف کنید به عنوان تکمیل بحث را با دکتر باقری به طور خاص ادامه دهید بسیار ممنون می شوم