دکتر رحمانی فضلی در نخستین همایش ملی مواجهه با آسیبهای اجتماعی از دیدگاه اسلام که صبح امروز در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد با بیان اینکه امیدوارم همه مطالعات و تحقیقات ناظر بر حل مسائل باشد، اظهارکرد: موسسات، بنگاهها و مجموعههای علمی و تحقیقاتی در کشور دچار سندرم کارهای نظری و تئوری و کلی گویی شدهاند. برای همین علی رغم همه مطالعات صورت گرفته اما این مطالعات خیلی اثرگذار نیستند. مشکل بدتر هم این است که میان کسی که میخواهد مشکلی را برطرف کند و کسی که تحقیق انجام دهد ارتباطی برقرار نمیشود و اگر تصادفی هم ارتباطی برقرار شود فهم و درک مشترکی وجود ندارد.
وی ادامه داد: بنده علاقهمند به کارهای مطالعاتی و تحقیقاتی هستم و ۴۰ سال است که کار اجرایی میکنم و معتقدم باید از یافتههای علمی و تحقیقاتی در زمینههای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و … استفاده کنیم. از نظر من بزرگترین مشکل کشور یعنی آسیبهای اجتماعی قابل حل هستند و این آسیبها مختص کشور ما نیست. اگر به آمارها در دنیا نگاه کنیم متوجه میشویم که در حوزه آسیب اجتماعی مواد مخدر تولید آن از ۲۰ نوع مواد مصرفی به ۷۰۰ نوع رسیده است و برای تمام نیازهای انسان مواد مخدر تولید شده است.
وزیر کشور اضافه کرد: به طور دقیقتر فقط تولید تریاک امسال در کشور افغانستان از حدود ۲۰۰۰ تن به ۱۰ هزار تن رسیده است. به عبارت دیگر میزان شیوع در دنیا بیشتر شده است و این اقتضاء شرایط زندگی ما بوده که توسط خود ما ایجاد شده است. به عبارت دیگر حرص، طمع، لذت جویی، قدرت طلبی موجب شده است که انسان از تعادل خارج شود. وقتی که از تعادل خارج شد یا درگیر افراط میشود یا تفریط .
به گفته وی در حوزه مقابله با آسیبهای اجتماعی راههای بسیاری طی شده است که هیچکدام از آنها به صورت ۱۰۰ درصد موفق نبودهاند البته موفقیتهای نسبی حاصل شده است و نتیجه آن این است که در حوزه مواد مخدر در بهترین شرایط ۲۰ درصد کسانی که معتاد میشوند قدرت پاک شدن و سالم ماندن را دارند و ۸۰ درصد باقیمانده همیشه در این چرخه باقی میمانند.
رحمانی فضلی با بیان اینکه باید در همه امور تمامی راههای رفته شده را مرور و از آنچه منطبق بر شرایط ما است استفاده کنیم، گفت: تغییر نسل و تغییر سبک زندگی امری است که علت آسیبهای اجتماعی است البته این امر فقط مختص به آسیب اجتماعی نیست. به عبارتی دیگر ما با دو مسئله بسیار مهم تحت یک عنوان مواجهایم. تغییرنسل و سبک زندگی از موضوعاتی است که مقام معظم رهبری حدود ۱۲ سال قبل طی سخنرانی به صورت مفصل به آن اشاره کردند.
وزیر کشور در ادامه تصریح کرد: ۶۰ سال قبل نسبت به ۴۰ سال قبلش تغییر زیادی نکرده بود و دورههای قبلتر نیز نسبت به دورههای قبلترش هم تغییرات بسیاری نکرد اما شرایط کنونی با سرعت غیرقابل وصفی در تغییرات مواجهایم به طوریکه هم سرعت، هم عمق و هم ابعاد به شدت در حال تغییر است و متاسفانه محور، سازمان یافتگی و برنامه ریزی این تغییرات بر پایه تفکرات لیبرالیستی، پوزیستیویستی و مادیگرایانه است و کسانی که بهصورت سازمان یافته این تغییرات را انجام میدهند یا به عبارت دیگر قدرتمندان صاحب ابزار به دنبال منافع و مصالح هستند.
به گفته وی محور تغییرات بر مبنای جهانبینی مادی بر پایه لیبرالیسم و با هدف منفعتجویی است، به طوریکه تجارت مواد مخدر در دنیا ۶۰ میلیارد دلاراست و این رقم قابل چشمپوشی نیست.
وی با اشاره به اینکه کشور ما متاثر از این تغییرات است، گفت: در قویترین حوزه یعنی در حوزه علمی که به خود میبالیم باید ببینیم که چند درصد تئوری علوم ما در حوزههای انسانی، اجتماعی، فرهنگی و … تولید خودمان است یا در حوزه رسانه چه تسلطی بر محتویات آن داریم و چه کسانی مسئول هماهنگ کردن، سازماندهی کردن، مقابله کردن، خنثی کردن آسیبهای رسانهای در جامعه ما هستند؟ بنابراین ما باید به تغییرات پاسخ دهیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: در بخش آسیبهای اجتماعی باید همگی به موضوع خلقت و ویژگیهای انسان باور داشته باشیم. اگر به اندیشهها، تفکرات خودمان باور داشته باشیم همه راهها برای حل آن مشخص است زیرا انسان آنطوری که قرآن معرفی میکند یک موجود چند وجهی با قدرت بینهایت است و ما با این انسان مواجهایم که بایستی ارزش انسان را بسیار بدانیم.
رحمانی فضلی با اشاره به موضوع نشاط اجتماعی اظهارکرد: نشاط اجتماعی به معنی رضایت و آرامش درونی انسان است. به طور مثال وقتی به یک اداره برای انجام کاری مراجعه میکنید و کار یک ساعته سه ماه طول میکشد غم بر دل انسان مینشیند اما اگر این کار زودتر انجام شود به نوعی بهجت و نشاط در انسان ایجاد میکند البته شادی هم جلوه بیرونی نشاط است و همه باید با رعایت حدود الهی به دنبال آن باشیم.
به گفته وی آموزش و پرورش اولین پایگاهی است که باید مصون سازی در آن رخ دهد و مصون سازی به این معنا است که من درونی انسان را با آموزههای دینی منطبق با فطرت چنان مستقل بار بیاورند که در مقابل همه طوفانها ایستادگی کند.
وزیر کشور خاطرنشان کرد: جایگاه ما در حوزه آسیبهای اجتماعی پایینتر از متوسط جهانی است زیرا آموزههای دینی، اصالتهای فرهنگی هنوز قدرت ایستادگی دارند و هنوز نقش پدر و مادر و همسایگی حائز اهمیت است و هنوز هم عاشورا، تاسوعا و دعاها برقرار است اما دشمنان اینها را نشانه رفتهاند.
رحمانی فضلی افزود: باید به عقب باز گردیم، بعضیها پیشرفت را جلو رفتن میدانند اما من برگشت را پیشرفت میدانم. هر بازگشتی بد نیست. باید به نفس و فطرت انسان و آموزههای دینی برگردیم. باید از داشتههایمان دفاع کنیم و نداشتهها را جبران کنیم همچنین بایستی ضعفها را پوشش دهیم و امید و نشاط و اعتماد نیز ایجاد کنیم و میتوانیم از تجربههای خوب جهانی نیز بهرهمند شویم.
وی در ادامه اظهار کرد: حوزه حل آسیبهای اجتماعی باید مردم محور باشد زیرا موضوعات اجتماعی فقط با اجتماعی شدن قابل حل هستند. باید زمینه ساز و بستر ساز باشیم و کمک کنیم تا مردم به صحنه بیایند. مثلا در حوزه مواد مخدر در جامعه ما حدود سه تا چهار درصد درگیر این آفت و ۹۶ درصد جامعه ما پاک هستند. آیا این ۹۶ درصد نمیتوانند متولی این چهار درصد باشند و به آنها کمک کنند؟ بنابراین باید جریان اجتماعی راه بیندازیم.
وی اضافه کرد: بهترین راه پیشگیری است و اینکه کسی بگوید بیکاری عامل اعتیاد است قابل باور نیست چون ۵۳ درصد کسانی که معتاد و متجاهر هستند شغل و خانواده داشتند.
رحمانی فضلی در پایان صحبتهایش گفت: به تحقیقات علمی و کاربردی نیاز است تا بتوانیم به صورت هدفدار و مشخص سرمایه گذاری کنیم.
انتهای پیام