نخستین هفته علمی تمدن نوین اسلامی برگزار می گردد

tamadon
به گزارش روابط عمومی مرکز صدرا، به منظور بررسی موشکافانه ابعاد و زوایای گوناگون نقاط عطف تمدن اسلامی در سده های گذشته  و همچنین مفهوم، مبانی و راه های دست یابی به تمدن نوین اسلامی، “نخستین هفته علمی تمدن نوین اسلامی” با مشارکت شماری از مراکز علمی و تحقیقاتی کشور در سال 1394برگزار می شود.

انقلاب اسلامى با بيان نظريه «نه شرقى، نه غربى» توانست ابَر نظمى جمعى مبتنى بر برابرى دولت ها و حاكميت ها و تحقق حقوق الهى و انسانى ملت ها در نظام بين‏الملل را رقم زند و با احياى ظرفيت‏ها و امكانات فراموش شده ملت هاى غير متعهد و نفى انفعال و مرعوبيت در برابر استكبار، درصدد قطع ريشه‏هاى وابستگى ملت ها به قدرت هاى بزرگ و درافکندن طرحی نو برآيد. هدف نهایی انقلاب اسلامی رسیدن به تمدن اسلامی در زنجیره ای منطقی و مستمراست که بر چهار رکن دین، عقلانیت، علم واخلاق بنا شده است. این زنجیره از حلقه انقلاب اسلامی آغاز شده و پس از شکل گیری نظام اسلامی وارد مرحله دولت اسلامی می گردد؛ و پس از دولت اسلامی، جامعه اسلامی اسوه تحقق می یابد و این برق که در این گوشه از جهان درخشیدن گرفته بسان تمام تمدن ها در بستری طبیعی در جهان اسلام و نیز در جهان بشریت تلألو می یابد و فصلی نو در حیات بشر رقم می زند. پس از وقوع انقلاب اسلامی و تشکیل نظام اسلامی که ارکان،عناصر و ابعاد آن در قانون اساسی به طور اجمال بیان شده و البته هنوز به طور کامل و تفصیلی تحقق پیدا نکرده است ، عبور از سه گام دیگر در زنجیره تمدن سازی فرآیندی پیچیده است. بر این اساس، تامل و تعمق در این مفاهیم و مراحل و تلاش برای گفتمان سازی به منظور ایجاد نهضت نرم افزاری و تولید فکر و علم به شکل طبیعی در این مجرا امری ضروری و حیاتی است.از اینرو نخستین هفته علمی تمدن نوین اسلامی با همکاری جمعی از مراکز دانشگاهی و حوزوی و علمی پژوهشی کشور در آذرماه 1394 برگزار خواهد گردید. هفته علمی که مراحل مختلف تمهید مقدمات پژوهشی آن از اسفندماه 1392 شروع شده است، به جز شورای سیاست گذاری و شورای علمی، از شش کمیسیون تخصصی تشکیل شده که مسئولیت هر کدام از این کمیسیون ها بر عهده یک یا چند مرکز تحقیقی، دانشگاهی و حوزوی نهاده شده است.
در این هفته علمی علاوه بر برپایی نزدیک به ۳۰ نشست علمی در محورهای ۶ گانه موضوعی در نقاط گوناگون کشور، ده ها مقاله علمی و پژوهشی از سوی اساتید و محققان حوزه و دانشگاه ارائه خواهد شد. علاوه بر این، برنامه ریزی شده است تا هر یک از مراکز علمی همکار، حداقل یکی از شماره های نشریه تخصصی مرتبط خود را به موضوع تمدن نوین اسلامی اختصاص دهند.

مهلت ارسال مقاله تا 31 شهریور 1394

جهت اطلاعات بیشتر با تلفن: 09104670634 تماس حاصل  و یا به پست الکترونیک tamadon@sccsr.ac.ir مکاتبه نمایید.

برای مشاهده دستورالعمل فنی، محتوایی و روشی تدوین مقاله کلیک کنید.

نظام موضوعی این هفته علمی به شرح زیر میباشد:

الف. مفهوم شناسي

تمدن، فرهنگ، نسبت فرهنگ و تمدن، تمدن اسلامي، فرهنگ اسلامي، مدنيت اسلامي، جامعه اسلامي، نظام اسلامي، پيشرفت اسلامي

ب. چيستي و ماهيت تمدن نوين اسلامي

• پروژه يا پروسه بودن شکل‌گيري تمدن
  • مولفه‌هاي تمدن نوين اسلامي و تمايز آن با ساير تمدن‌ها
  • ارکان تمدن نوين اسلامي (اقتصاد، ‌سياست،‌ فرهنگ، قدرت نظامي، نظام اخلاقي، نظام آموزشي، نظام علمي و …)
  • نسبت تمدن نوين اسلامي با الگوي پيشرفت اسلامي
  • مظاهر يا لوازم تمدن اسلامی
  • سبک های زندگي اسلامی به عنوان مظاهر تمدن

ج. مباني نظري تمدن نوين اسلامي

• مباني هستي‌شناختي
  • مباني معرفت‌شناختي
  • مباني الهياتي و دين شناختي
  • مباني انسان‌شناختي
  • مباني ارزش‌شناختي

د. اهميت و ضرورت تمدن نوين اسلامي

• ضرورت شکل‌گيري تمدن
  • ضرورت تمدن اسلامي
  • ضرورت شکل‌گيري تمدن نوين اسلامي در جهان معاصر

هـ . سير تکوين تمدن نوين اسلامي

• الزامات و پيش‌نيازهاي تحقق تمدن نوين اسلامي
  • موانع تحقق تمدن نوين اسلامي
  • مراحل تحقق تمدن نوين اسلامي (مسيرهاي ممکن، موجود و محتمل با رويکرد آينده‌پژوهي)
  • نقش علم در تحقق تمدن نوين اسلامي (علوم انساني،‌ علوم تجربي، علوم اسلامي)
  • نسبت تمدن اسلامي با فرايند جهاني‌شدن، جامعه ايده‌آل مهدوي و …
  • نقاط عطف تاريخی در تمدن اسلامی (صفويه، آل بويه، عثمانی و …)
  • نسبت تمدن اسلامي و انقلاب اسلامي
  • عوامل رشد و افول تمدن‌ها
  • نسبت تمدن نوين اسلامی با تمدن غرب مدرن (تضاد، تعامل، شکل گيری هم زمان …)
  • نحوه تأثير گذاری تکنولوژی در تمدن

و. ظرفيت‌هاي موجود براي تمدن سازي

• ظرفيت‌هاي تاريخي ايران و اسلام
  • ظرفيت‌هاي دين اسلام
  • ظرفيت‌هاي انقلاب اسلامي
  • ظرفيت‌هاي جهان اسلام و امت اسلامي
  • بيداری اسلامی
  • گستره جغرافيايي تمدن نوين اسلامي

ز. مطالعات تمدني و تمدن شناسي

• جايگاه تمدن‌شناسي در طبقه‌بندي علوم
  • نسبت تمدن نوين اسلامی با تمدن اسلامی
  • رشته‌هاي علمي ناظر به تمدن‌شناسي
  • مطالعات علمي انجام شده در حوزه تمدن‌شناسي
  • بايسته‌هاي علمي و معرفتي در حوزه تمدن‌شناسي و تمدن پژوهي

اسامی 6 کمیسیون تخصصی و مسؤلان هر یک نیز عبارتند از :

کمیسیون های تخصصی نخستین هفته علمی تمدن نوین اسلامی

مسئول حیطه ها نام کمیسیون
پژوهشگاه علوم و معارف اسلامی (نهاد) با مشارکت مرکز پژوهش های صدرا مفاهیم، چیستی و ضرورت چیستی و ماهیت تمدن نوین اسلامی
پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با مشارکت موسسه امام خمینی(ره) (گروه کلام) هستی شناختی، معرفت شناختی، دین شناختی، انسان شناختی، ارزش شناختی مبانی نظری تمدن نوین اسلامی
دانشگاه عالی دفاع ملی با مشارکت دانشگاه شاهد الزامات، موانع و مراحل سیر تکوین تمدن نوین اسلامی
موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) تاریخی، دینی، انقلاب اسلامی، جهان اسلام ظرفیت های موجود برای تمدن سازی نوین اسلامی
بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی جایگاه در طبقه بندی علوم، رشته ها، مطالعات، بایسته های علمی و معرفتی مطالعات تمدن و تمدن شناسی
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی (دفتر تبلیغات اسلامی) با مشارکت موسسه آینده روشن تمدن زمینه ساز، ظرفیت های آموزه های مهدویت، جایگاه انتظار تمدن نوین اسلامی و مهدویت

جهت اطلاع از شرایط ارسال مقاله به پورتال www.sccsr.ac.ir مراجعه فرمایید.

FINAL-CALL,-tamadon-novin-eslami